Легендарната американска спестовност в своите външнополитически вариации понякога придобива откровено комични форми. Новото и симпатично лице на Държавния департамент под формата на бившата телевизионна водеща Морган Ортагус по случай поредната годишнина от операцията в Грузия, осъществена през август 2008 година от силите на руската армия, се разрази в поредни претенции към Русия.

Освен обичайните искания да се анулира признаването на суверенитета на Южна Осетия и Абхазия в комплект с извеждането от тяхна територия на военните бази, САЩ отново помолиха Русия  да върне трофейните «Хамъри» със секретното оборудване.

«Хамърите» по време на операцията бяха иззети от грузинските войски в полза на победителя.

«Отново» — защото, както специално бе акцентирано в обръщението», «…ние повторно настояваме за връщането на имуществото на САЩ, завзето под формата на трофеи».

Става дума за пет бронирани ванове Humvee, завзети от руския десант в пристанище Поти, един от които е мобилен команден център.

И макар тогавшният командващ Корпуса на морската пехота генерал Джеймс Конуей да уверяваше, че никакво секретно оборудване в машините не е имало (само стандартно радиооборудване), според наличната информация може да се съди, че «оборудването» се оказало системи за закрита шифрована връзка, разпознаваща «свой-чужд» и получаване на данни от спътници за ранно предупреждение за ракетно нападение. А също прочие … «дреболии».

Съдейки по внезапните спомени на Държавния департамент, за изминалите 11 години Пентагонът дори не е благоволил да внесе каквито и да било корекции по тези системи, които вероятно вече са отворена книга не само за Русия, но и за съюзниците на САЩ. Което е иститнски проблем за ВС на Щатите на фона на назряващия конфликт с Иран — който в последните години почти с презрение бързо се справя с американските безпилотници.

Не е изключено подобна съдба да очаква и турските дронове, с помощта на които подчинените на Ердоган помагат в Сирия на своите марионетки почти поточно да обстрелват с «Град»-овете си руската база Хмеймим.
Подробости — във видеото:
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;