24 август 2019-Нюз Фронт.

На 22 август Русия отбелязва Деня на държавния флаг.Тази година датата е още по-специална за Русия: руският трикольор става на 350 години!

Националният флаг е символ, в който са фиксирани най-значимите за националния характер принципи и морални ценности: вярност и дълг към Отечеството, сила и смелост, благородство и чест.

По повод голямата годишнина на един от най-важните държавни символи, тази събота в столицата на Русия излязоха над 100 хиляди души.

Официалният представител на руското министерство на вътрешните работи Ирина Волк заяви, че 94 000 души участват в митинг в чест на 350-годишнината от руското знаме в Москва на проспект Академик Сахаров в 14,30 ч.

 

Денят на държавния флаг на Руската Федерация, е установен с указ на президента на Руската Федерация през 1994 година.

Този ден е посветен на националния трикольор и много празненства в цялата страна са съобразени с него.

Смята се, че първото бяло-синьо-червено знаме е било издигнато на първия руски военен кораб Орел, по време на управлението на Алексей Михайлович, бащата на Петър I.

Въпреки това мина много време, преди най-накрая да стане държавен.

На 1 януари 1865 г.одина е издаден личен указ на Александър II, според който черното, оранжевото и бялото са наречени „държавните цветове на Русия“.

Бялото, синьото и червеното отново станаха цветовете на Русия при Александър III и Николай II, а трикольорът, познат на съвременните руснаци, се смяташе за държавен флаг по време на управлението на Временното правителство.

Накрая, на 22 август 1991 година членовете на Върховния съвет на РСФСР приеха резолюция относно националния флаг на РСФСР, а на 1 ноември 1991 година трикольорното знаме беше официално одобрено за държавно знаме.

Хералдистите казват, чецветовете нямат «официално» символично значение.

Въпреки това има много неформални интерпретации — по-специално бялото се свързва с благородство и откровеност, синьото — с безупречност, честност и вярност, а червеното — с щедрост, любов и смелост.

В дореволюционната Руска империя червеното също понякога се е наричало символа на Велика Русия, а синьото и бялото — съответно Малка Русия и Бяла Русия. Друга интерпретация, според която бялото е цветът на свободата, синьото е цветът на Богородица, а червеното е символът на суверенитета.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;