Турският президент Реджеп  Ердоган ще посети Москва във вторник, 27 август, съобщиха от турското президентство. Очаква се по време на еднодневната визита Ердоган да обсъди ситуацията в Сирия с руския си колега Владимир Путин.

Вчера двамата лидери са дискутирали по телефона случващото се в Либия и Сирия, както и двустранните отношения.  Ердоган е изразил безпокойство от развоя на събитията в района на северния сирийски град Идлиб, където Дамаск започна офанзива.

През септември миналата година Русия и Турция постигнаха споразумение за превръщане на този район в зона за деескалация, в която да не водят сражения между бунтовниците и правителствените части. Вследствие на споразумението бяха създадени руски и турски военни постове.

Настъплението на Дамаск от последните дни сериозно безпокои Турция поради риска от бежанска вълна от региона, в който живеят около 3 млн. души.

В понеделник при въздушен удар, който според Анкара е бил извършен от „сили на режима“, загинаха трима сирийци, пътуващи заедно с турски военен конвой. Впоследствие турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Дамаск „да не си играе с огъня“.

В сряда турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви, че в следващите дни турският лидер Реджеп Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп ще обсъждат по телефона създаването на зона за сигурност на изток от река Ефрат.

На 16 септември в Анкара пък ще се проведе поредната среща на президентите на Иран, Русия и Турция в рамките на т. нар. „формат от Астана“. Това съобщи БНР.

Освобождаването в Идлибската зона за деескалация от терористичните групировки продължава. Частите на САР изтласкаха терористите от редица населени места.

Правителствените войски са освободили населените места ал-Сахр, Тал-ас-Сахра, а също Джейсат в Идлиб. Терористите се опитаха да се противопоставят на настъплението на САА, но подкрепата на авиацията осуети плановете им.

В момента правителствените части са блокирали пътища, извършват разминиране на територии и прочистват остатъците от джихадистите.

Актуална информация за ситуацията в провинция Хама в Сирия:
Сирийската авиация нанесе няколко удара в околностите на турския наблюдателен пост в град Мурек. Няма жертви сред турските военни. Бомбардировката е свързана със струпването на джихадисти около този военен обект.

В провинция Дейр ез-Зор:

Във връзка със зачестилите нападения на терористи от ИДИЛ «Сирийските демократични сили» (SDF) проведоха «операция по обезпечаване на сигурността» в източната част на провинция Дейр ез-Зор. Бойците от SDF извършиха прочистване на селището Бариха, задържайки няколко местни жители. След извършването на проверката всички те бяха освободени.

Радикалните мерки са предприети заради нападение на терористи над автомобил с кюрдски военни, в резултат на което един боец от SDF загина и един беше ранен.


Актуална информация за ситуацията в провинция Идлиб в Сирия:
Сирийската армия възбнови настъплението в южен Идлиб. Групировката на ВК на САР в състава на частите на 5-ти армейски корпус и Републиканската гвардия нанесоха удар по източния фланг. Силоваците с щурм овладяха височиата Тал Тари и излязоха на покрайнините на град Ал Таман.

Едновременно с това спецчастите «Тигрите» от три страни атакуваха град Хан Шайхун. Под ударите на ВКС на РФ и ВВС на САР метежниците започнаха да отстъпват, изтегляйки се от южните квартали на населеното място. В резултат на операцията правителственета войска се съедини в района на източния перимемтър на Хан Шейхун, затваряйки обръча на обкръжението. Освен бойците в «котела» се оказаха турски военни, разположени на наблюдателния пункт около град Морек.

На видеото: Сирийските военни в северната част на Хан Шейхун

Това съобщи News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;