Западът се вцепенява от мисълта, че Русия и Китай могат да създадат мощен съюз. По-рано подобен вариант се приемаше за несериозна измислица, приемаше се с насмешка. Това сподели немският политолог Александър Рар.

Според експерта, изявленията на лидерите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп относно завръщането на Русия в G8, а също неотдавнашната среща на първия с президента на Русия Владимир Путин, посочват, че Москва вече Е в клуба на водещитеевропейски държави, САЩ и Япония.

Изминалите пет години показаха, че в света се случиха мноооого силни промени, придвижващи го към многополярността. В тази ситуация на всички е пределно ясно, че решението на много проблеми без участието на Русия е абсолютно невъзможно.

На Запад не искат дори и да си помислят за съюз между Русия и Китай, макар европейските стратези да стигат до разбирането, че вероятността от подобно развитие на събията е крайно голяма.

«Тактиката на Путин показа, че Русия Е алтернатива на политиката на Запада. Тактиката на Путин се оправда напълно, макар в САЩ и в ЕС по-рано да се присмиваха над това», подчерта Рар.

Що се отнася непосредствено до Вашингтон, то там се натрупват все повече проблеми с Пекин, а едновременната конфронтация на САЩ с Русия и Китай е пълно безумие от страна на Щатите.

Във връзка с това Тръмп трябва да вземе решение, на този етап всичко посочва това, че той е направил избор в полза на Русия.

От своя страна Русия няма никакво намерение да се къпе от удоволствие от това решение на Тръмп. Съюзът с Китай на този етап е жизнено необходим.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;