23 август 2019-Нюз Фронт.

Владимир Путин проведе  днес оперативно съвещание с постоянни членове на Съвета за сигурност.

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се анализира нивото на заплаха във връзка с американското изпитание за нова модификация на крилата ракета и да се предприемат мерки за подготовка на симетричен отговор.

 

Искам да започна с това, което по принцип знаете: на 18 август Съединените щати проведоха тестов изстрел на наземна крилата ракета, която според американските военни е поразила целта на разстояние над 500 километра.

Такива оръжия са класифицирани като забранени съгласно Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие от 1987 г.

В допълнение, използването на универсалния ракети МК-41 по време на теста потвърждава напълно обосновката на претенциите, които руската страна изрази пред САЩ през периода на договора.

Неведнъж сме посочвали, че разполагането на такива пускови установки на суша, на базата за противоракетна отбрана в Румъния, и предстоящото им разполагане в Полша са пряко и съществено, явно нарушение на Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземният МК-41 уж не е бил в състояние да изстреля крилати ракети „Томахоук”.

Сега фактът на нарушението е очевиден, невъзможно е да се оспори — те самите заговориха за това.

И разбира се, възниква въпросът: как сега да разберем какво ще се намира в Румъния и Полша?

Системи за противоракетна отбрана или системи за ракетни удари с достатъчно далечен обхват?

Следва да се отбележи, че изпитанията на ракета с характеристики, забранени по силата на този договор, се проведоха само 16 дни след приключването на денонсирането на споменатия договор, инициирано от Вашингтон.

И очевидно е, че това не е импровизация, а стана следващата звено във верига от събития, които бяха планирани и проведени по-рано.

Това само потвърждава обоснованието на нашите преди това изразени притеснения.
Преди имахме информация, че САЩ отдавна са ангажирани в създаването на оръжия, забранени от Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие. Неведнъж сме посочвали това на нашите партньори.

Но вместо, да отстранят тази неприемлива ситуация и да се върнат към спазването на Договора, американците организираха пропагандна кампания за предполагаемо неспазване от страна на Русия на разпоредбите на този договор.

Както вече е очевидно за всички, единствената му цел беше да прикрие работата, извършена от Вашингтон в нарушение на Договора и първоначалното му намерение да се оттегли от него.

Всичко това не оставя съмнение какви са истинските планове на Съединените щати: отървете се от установените ограничения, развържете ръцете си, за да разгърнете предварително забранени ракети в различни региони на света.

Американски политици от много висок ранг и ниво казват, че разполагането на нови системи може да започне от Азиатско-Тихоокеанския регион, но това се отразява и на основните ни интереси, защото всичко това е близо до руските граници.

Ние, както знаете, никога не сме искали, не искаме и няма да се включваме в скъпата, разрушителна надпревара за оръжия за нашата икономика.

Нека ви напомня, че Русия по отношение на разходите за отбрана заема доста скромно, седмо място в света след Съединените американски щати, Китайската народна република, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония.

Развитието на най-новото, наистина несравнимо в световните системи на най-новите оръжия беше предизвикано и, може да се каже, провокирано от едностранното оттегляне на Съединените американски щати от Договора за ограничаване на противоракетната отбрана през 2003 г.

Ние просто бяхме принудени и бяхме длъжни, разбира се, да гарантираме сигурността на нашия народ и нашата страна. Правим това сега и със сигурност ще го направим в бъдеще.

В същото време, имайки предвид нововъзникналите обстоятелства, възлагам на Министерството на отбраната на Руската Федерация, Министерството на външните работи и други съответни ведомства да анализират нивото на заплаха, породено от гореспоменатите действия на САЩ за страната ни, и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор.

В същото време Русия все още е отворена за равноправен и конструктивен диалог със Съединените американски щати за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;