САЩ оттегли официално предложението си са продаде на Турция системите за противоракетна отбрана «Пейтриът» като алтернатива на руските противовъздушни системи С-400, съобщава «Спутник».

«Неколкократно обяснихме на Турция, че последната ни оферта за продажба на системите «Пейтриът» ще бъде оттеглена, ако приемат доставката на С-400. Предложението ни за «Пейтриът» изтече», заяви източник на американското правителство.

Припомняме, през юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млн. долара, подписан през декември 2017 г.

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи «Пейтриът».

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;