Частите на 5-ти армейски корпус и Републиканската гвардия овладяха с щурм господстващата височина Тал Тари, придвижвайки се към Хан Шейхун от източна посока. Скоро след това силоваците завзеха фермите Тари и Суса, а също територията на захарния завод.

Едновременно с това настъпление подразделенията на спецчастите «Тигрите» започнаха щурм към Хан Шейхун, влизайки в града от три страни. Под ударите на ВКС на РФ и ВВС на САР джихадистите бяха принудени да изоставят населеното място, отстъпвайки в южна посока. Сирийските военни, влизайки в града, практически не срещнаха никакви съпротива.

В същото време правителствените войски, придвижвайки се от изток, влязоха в покрайнините на Ал Таман, а след това стигнаха плътно до Хан Шейхун, като по такъв начин затвориха «котела». Цялата територия, разположена в южната част, се оказа в обръча на обкръжението.

Значителна част от «умерените» групировки успяха да напуснат «котела», но в него все още остават голяма част «непримирими» джихадисти главно от «Хайят Тахрир аш-Шам».

Сега обръчът ще се стяга постепенно, засилвайки натиска върху останалите в обкръжение джихадисти. Вероятно, за да избегнат кръвопролитен щурм, след понесените серизни загуби, ще им бъде предложена доброволна капитулация.

Видео: Освободеният Хан Шейхун от височина

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;