Северна Корея настоя САЩ да изостави враждебното си поведение и предупреди, че може както да продължи диалога, така и да продължи да бъде «най-голямата заплаха за дълго време», съобщава «Спутник».

В декларация, разпространена от Централната телеграфна агенция на КНДР, севернокорейският външен министър Ри Йонг-хо предупреди, че «ще се окаже грешка в изчисленията, ако Съединените щати откажат да изоставят враждебното си поведение и опитат да ни се противопоставят със санкции».

«В такъв случай ще продължим да сме най-голямата заплаха за САЩ за дълго време и веднъж завинаги ще й дадем да разбере какво трябва да прави в името на ядреното разоръжаване», посочва се още в декларацията.

Севернокорейският външен министър квалифицира настоящия държавен секретар на САЩ Майк Помпео като «отровно растение на американската дипломация».

В интервю за «Вашингтон екзаминър» отпреди дни Помпео изрази надежда, че Ким Чен-ун ще се ангажира с ядреното разоръжаване на КНДР. В противен случай Съединените щати щели да «продължат да прилагат най-суровите санкции в историята».

През май Пхенян поднови изпитанията на оръжия след 17-месечна пауза и от 25 юли досега изстреля шест ракети.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун определи тези тестове като «постоянно предупреждение» спрямо съвместното военно учение на САЩ и Южна Корея. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;