23 август 2019-Нюз Фронт.

На 21 август Държавният департамент на САЩ изрази загриженост относно изграждането на нови гранични съоръжения на границата на Грузия и частично признатата Република Южна Осетия.

На официален брифинг н ръководителят на прес-службата на Държавния департамент Морган Ортегус заяви, че изграждането на нови огради нарушава правата на местните жители, а също така изрази традиционното искане на Вашингтон за изтегляне на руски войски от териториите на Абхазия и Южна Осетия.

Към това добавете и обвинението срещу Руската Федерация, че вертолетът й е нарушил грузинското въздушно пространство.

Процес на «бордеризация»(по този начин подредбата на властите в Южна Осетия започна да нарича границата си с Грузия) показва сблъсъка на два диаметрално противоположни политически и правни подхода.

За Русия и Южна Осетия грузинската граница е междудържавна граница.
За Тбилиси и неговите съюзници това е административна граница, тъй като бившата автономия на Грузинския ССР е призната за «окупирана територия»

И в резултат всякакви движения на руските военни там се разглеждат по съответния начин.

И не е изненадващо, че новите строителни работи предизвикаха остра реакция от страна на САЩ, както и редица страни-членки на ЕС и НАТО.

Най-активни бяха, разбира се, представители на балтийските държави.
Именно те, както и Полша, Канада, Великобритания и Украйна, стояха в началото на създаването на т.нар. «групи приятели на Грузия» в ОССЕ.

Миналата година „приятели“ публикуваха специално изявление на уебсайта на мисията на Организацията в САЩ за отбелязване на десетата годишнина от „горещия август“.

От гледна точка на авторите на документа, Москва трябва да откаже да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия.„Границирането“ е рутинен процес от няколко години.

Строителните работи се активират винаги, когато им бъдат отпуснати средства.Южна Осетия няма да изостави „демаркацията“ с Грузия.

И не може да се каже, че възобновяването на работата би предизвикало такава бурна реакция от Запада, както се случи онзи ден.
По-скоро всичко се прави в съответствие с ритуала, установен през последните десет години.Но в навечерието на събитията през август през 2008 година (годишнината от руско-грузинския конфликт и признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия) реториката на съюзниците на Тбилиси, като правило, се затяга.

САЩ, Канада, както и редица държави от ЕС изпращат ясен сигнал до Москва: те не са готови да признаят това, което руското външно министерство определя като „нови реалности в Закавказието“.

Сергей Маркедонов — водещ изследовател на Центъра за евроатлантическа сигурност, ОМИ към МГИМО, доктор на историческите науки, доцент, катедра „Чуждестранни регионални изследвания и външна политика“, Руски държавен хуманитарен университет, политолог.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;