Русия представя първата в света плаваща ядрена централа, съобщава «Франс прес». Въпреки предупрежденията на природозащитници, че това носи сериозен риск, днес той поема на пътуване в Северния ледовит океан.

Зареденият с ядрено гориво «Академик Ломоносов» ще потегли от арктическото пристанище Мурманск за своето 5000-километрово плаване към Североизточен Сибир.

Руската агенция «Росатом» обясни, че реакторът просто е алтернатива на изграждането на стационарна атомна електроцентрала на сушата, както и че възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между 4 и 6 седмици -продължителността ще зависи от метеорологичните условия и количеството лед по маршрута.

Работата по 144-метровия плавателен съд «Академик Ломоносов» започва през 2006 г. в Санкт Петербург. Когато пристигне в град Певек, Чукотка, той ще замени местен АЕЦ и затворен ТЕЦ на въглища.

По план производството на електричество трябва да започне към края на годината.

«Академик Ломоносов» е с водоизместимост 21 000 т, като на него са монтирани два 35-мегаватови реактора, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи. С екипаж от 69 души той може да плава със скорост 3,5-4,5 възела. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;