23 август 2019-Нюз Фронт.

Няколко дни активно се обсъжда необходимостта от преки преговори между Русия и Турция, във връзка с предприетата от турска страна авантюра, която подкопава стабилността в Сирия.

Малко по-рано днес, бяха проведени преговори в телефонен формат между президентът на Турция Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин.

В рамките на телефонните преговори бяхя обсъдени  проблемите на руско-турското сътрудничество в контекста на стабилизиране на ситуацията в зоната на деескалация на Идлиб.
Беше договорено да се засилят съвместните усилия за премахване на терористичната заплаха, произтичаща от този регион, и да се гарантира прилагането на меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.

Имайки предвид предстоящата пета среща на върха на страните-гаранти на Астанинския процес през септември, бяха разгледани и други аспекти на сирийското урегулиране, включително работата, извършена от Русия, Турция и Иран с ООН за формиране и стартиране на Конституционен комитет.

Бяха засегнати и въпросите на програмата за Близкия изток и по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество. Договорено е да продължаване на личните контакти.

От прес-службата на администрацията на турския лидер заявиха, че Ердоган и Владимир Путин по телефона са обсъждали отношенията на Турция и Русия, както и ситуацията в Сирия и Либия.

Ердоган по време на разговора с Владимир Путин е заявил, че действията на армията на Асад, нарушават примирието в Идлиб, и водят до нова хуманитарна криза в региона.
Турският президент подчертава, че боевете в Идлиб са в ущърб на мирното уреждане и се превръща в сериозна заплаха за националната сигурност на Турция. И сега логичен въпрос- а кой е викал турски воени в суверенна Сирия? 

Продължаваме да следим темата очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;