Ситуацията с появата на военни бази, над които да се развява руското знаме на територията на Венецуела, прилича на ситуацията по същия повод с Иран.

Но тук има съществени различия.

Да, Каракас вероятно би приел с възторг подобна перспектива — руска база под носа на САЩ.

Страната живее в постоянно очакване на военна интервенция от страна на САЩ. И това не е някаква геополитическа вероятност, а, уви, напълно реална възможност, за която свидетелстват цяла поредица от фактори. Неотдавна американските СМИ публикуваха информация, според която, президентът Тръмп вече няколко пъти напълно сериозно е повдигал въпроса аз началото на морска блокада на Венецуела чрез силите на ВМС на САЩ.

По принцип, следващата стъпка след обявените от главата на Белия дом в началото на този месец нови санкции срещу Каракас, които всъщност са икономическа блокада на страната, би изглеждала повече от закономерно. Еднозначно в полза на реалността на подобни намерения

свидетелства и изявлението тези дни на адмирал Крейг Фолър, глава на Южното командване на ВС на САЩ.

Според него, американският военен флот «е готов да направи всичко, което е нужно да се направи» по отношение на Венецуела — ако във Вашингтон «бъде прието съответното политическо решение».

Както виждате, казаното е напълно конкретно…

Ако се отчете фактът, че произвенесената адмиралска реч е станала факт по време на провеждащите се около крайбрежието на Бразилия  военно-морски маневри с участието на  САЩ, то нещата стават още по-сериозни.

Експертите при такива случаи казват, че това е репетиция за действия по «установяването на демокрация» в Каракас.

На фона на това блъскане на оръжия и цунами от заплахи, твърде отрезвяващо прозвучаха думите на Сергей Шойгу по време на срещата с колегата му от Венеуцела Владимир Падрино Лопес.

Шойгу в напълно прав текст каза, че Русия ще окаже на Каракас необходимата помощ и ще предостави защита от опитите на САЩ да сменят властта там.

Между другото, по време на срещите между двамата министри, бяха подписани редица твърде сериозни документи, касаещи военно-техническото сътрудничество между страните, в това число — относно взаимните визити на кораби…

Това застави някои хора от Запада да заговарят, че създаването на руска  военно-морска базавъв Венецуела е вече решен въприс — само въпрос на време.

Можем да не се съмнямаве, че за Николас Мадуро и за всички негови привърженици (чависти), тези слухове са били истински балсам за душата…

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;