Паметник на членовете на дяснорадикалната екстремистка организация «ОУН-УПА» се появи на еврейското гробище Самбора в Лвовска област.

Това в четвъртък, 22 август, сподели главата на Украиския еврейски комитет Едуард Долинский.

Церемонията по откриването е приминала с участието на посланика на Канада, главатаря на украинските резколници Епифаний и дори равина Яков Дов Блайх. Долинский подчертава, че паметникът е издигнат в чест на тези, които през юли 1941 година са организирали в Самбора еврейски погром, убивайки тогава около сто човека.

«След това тези хора в редиците на украинската спомагателна полиция участваха в масовото убийство на 1.2 хиляди евреи в Самбора, които закопали в същото това гробище», продължава Долинский.

Както предполагат местните жители, в еврейските гробища са погребани и 17 екстремисти от Организацията на украинските националисти. По-рано тук дори издигнали три големи кръста.

«Новият паметник е издигнат в рамките на сделката, според която местите власти се съгласили да махнат незаконно поставените кръстове в замяна на издигане на паметник на ОУН-УПА. Може да се каже, че една гавра са заменили с друга», констатира Долинский.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;