22 август 2019-Нюз Фронт.

Напрежението в света се увеличава с всеки изминал ден. Протичат процеси, които засягат международната сигурност, и от тяхното разбиране зависи съдбата на човечеството. На карта е заложено много, и най-вече, бъдещето ни. И както в приказките, днес наблюдаваме великото противостояние между доброто и злото. От една страна, Русия, която се опитва всеки път да напомни, че в света е нужен диалог и спазване на международните договори, и от друга САЩ- които не могат да преглътнат, че след края на Студената война не са вече единствената «суперсила»

Напомняме, че буквално преди дни, а ако трябва да сме по-точни, именно в денят, когато се провеждаха преговорите между президентът на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон, Пентагонът публикува кадри от изпитанията на ракета, по-рано забранена от Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие.

 

На 18 август в 14:30 тихоокеанско лятно време Министерството на отбраната на САЩ проведе летателно изпитание на наземна крилата ракета на остров Сан Николас, Калифорния.
Тестовата ракета излезе от наземния си мобилен изстрелвател и точно удари целта на разстояние повече от 500 километра. Данните, получени от този тест, ще послужат като основа за разработването на ракети със среден обсег.

Ярка демонстрация от страна на САЩ,защо всъщност направиха всичко, за да развалят Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие.

Изпитанията в САЩ на ракета, по-рано забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие, потвърждава, че Вашингтон се е подготвял да се оттегли от Договора»- коментира Заместник-председателят на Комитета по отбрана на Държавната дума.

Напомняме, че Договорът за ракетите прекрати действието си на 2 август по инициатива на САЩ.
Преди това Вашингтон обяви едностранно оттегляне от договора, като бездоказателствено обвини Москва в нарушения при разработването на ракетата 9M729.

 

Обърнахме се за  експертен коментар към Димитър Димитров — кадрови офицер от Българско военно стратегическо разузнаване Отдел » Нелегално разузнаване» от 01.09.1978 до 01.09.1993, Президент на софийския клуб «Елит» с позиции в 86 държави от 22.12.1992 г., специалист с голям опит, който фино чувства значението на протичащите процеси в глобален план.

Да, САЩ направиха опит с крилата ракета със земно базиране…успешно. Целта е поразена на разстояние 500км. Основната идея и цел на САЩ и НАТО да разположат такива ракети с малък обсег и със среден обсег под прикритието на ПРО в Европа..в Прибалтийските републики, Полша, Румъния и …в България.

Тогава Русия ще разположи подобни крилати ракети със земно базиране…в Крим, Калининград, Буларус и в Европейската част на Русия.

Това е нова надпревара във въоръжаването…този път с крилати ракети с малък и среден обсег», — предупреждава експертът.

Важно е да отбележим, че малко след като получихме коментарът, президентът на Русия Владимир Путин коментира ситуацията с действията на САЩ по този повод, по време на официалното посещение във Финландия, и това, което каза до голяма степен съвпада с изразеното мнение на нашият експерт.

Владимир Путин заяви, че Русия ще предприеме огледални стъпки в отговор на действията на САЩ по изпитанието на нова ракета.

„Твърде бързо американците тестваха тази ракета, след като обявиха оттеглянето си от договора.

В тази връзка имаме всички основания да смятаме, че работата по тази ракета, върху нейното „кацане“ — това е морска ракета — е започнала много преди оттеглянето от договора. 
Притеснявам се, че изстрелванията на изпитаната от САЩ ракета могат да бъдат извършени от Румъния и Полша, достатъчно е само да се смени програмното осигуряване»-, заяви руският президент.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;