Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изказването на датската министър-председателка Мете Фредериксен за Гренландия е било неуместно и неприятно, предаде Ройтерс.


Фредериксен каза, че идеята на Тръмп да купи полуавтономния датски остров е абсурдна, припомня Ройтерс.


Тръмп обяви вчера, че отменя планираната си за следващия месец визита в Дания. Американският президент потвърди в неделя пред журналисти, че наскоро наистина е обмислял възможността да купи Гренландия, а икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че Гренландия има стратегическо местоположение и е богата на ценни ресурси.

Тръмп изтъкна, че думите на Фредериксен не са били приятни и че тя е можела просто да каже «не», отбелязва Франс прес.

Тръмп заяви днес, че правителството му ще се опита да попълни празнините в законодателството за огнестрелните оръжия, предаде Ройтерс.

Изявлението на Тръмп е в отговор на критики от представители на Демократическата партия, че правителството не взима достатъчно мерки за контрола на огнестрелните оръжия.
Американският президент заяви, че сериозно обмисля на родени в САЩ деца на незаконни имигранти да не се дава американско гражданство.

Тръмп изтъкна, че борбата срещу екстремистите от «Ислямска държава» трябва да бъде продължена от други държави като Русия, Пакистан и Иран.

Президентът на САЩ предупреди, че ако Европа не приеме задържаните като затворници бойци от «Ислямска държава», той ще ги изпрати в страните, от които произхождат, като например Германия и Франция.

Източник: Вашингтон

Тагове: ; ;