22 август 2019-Нюз Фронт.

Руското министерство на отбраната ще предприеме редица мерки във връзка с напрегнатата ситуация по западното стратегическо направление и засилването на присъствието на НАТО в Източна Европа.
Това заяви главата на руското военно министерство Сергей Шойгу.

По-конкретно, според министъра на отбраната на Русия , това се дължи на «разполагането на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, както и на разширяването на военното сътрудничество на съюза с Финландия и Швеция».

 

„За да неутрализираме възникващите заплахи, ние прилагаме набор от мерки“-, каза Сергей Шойгу, подчертавайки, че военно-политическата ситуация по източното стратегическо направление продължава да е сложна.

Руският министър на отбраната отбеляза също, че „действията на САЩ и техните съюзници са насочени към разширяване на влиянието й в Азиатско-Тихоокеанския регион, отслабване на позициите на Русия и Китай в Югоизточна Азия“.

За да се отговори адекватно на съществуващите и потенциалните предизвикателства в Източния военен окръг, тази година от руското военно ведомство ще се проведат 62 военни мероприятия.

Предвид близостта на Румъния с Молдова и Приднестровието, подкрепата, предоставена от САЩ на Националната армия на Република Молдова, както и честите срещи на висши американски служители с молдовски служители, е възможно посещението на Сергей Шойгу в Кишинев и Тираспол, включително в рамките на горния пакет от мерки за предотвратяване на потенциални заплахи, тъй като Приднестровието е единственият геополитически съюзник на Русия в региона.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;