Светът наблюдава тотален натиск от страна на САЩ за създаването на терминали за втечнен газ в Европа. Защо се прави това? Защото Вашингтон така и не успява да се конкурира с руския газ. Излиза, че американците със собствените си ръце режат клона, на който стоят, създавайки за Русия нови терени за експорт — новите терминали са идеални условия за експорт на руски втечнен газ.

В рамките на няколко години Щатите усилено увеличават експорта на втечнен газ. Имаше грандиозни планове за продажбата на втечнен природен газ в Азия като цяло и в Китай в частност. Китайският пазар е най-перспективният и най-огромният. Проблемът е в това, че Тръмп и администрацията му лично погребаха перспективите да стъпят на китайския пазар чрез своите заплахи, а по-късно и с търговската си война.

Официален Пекин категорично отказа да купува американски втечнен газ и сключи договор с Русия.

Тук точно започва най-забавната част.

САЩ със сила заставиха съюзниците си да купуват най-демократичния и толерантен втечнен газ. И сюзниците, след недълга съпротива, напълно разбираемо се съгласиха да изградят терминали, при това за кратки срокове.

Русия в същото време се превърна в най-крупния доставчик на втечнен природен газ в Европа.

«Новатек» взе под дългосрочна аренда терминала в Росток в Герминия и вече сключи договори за доставка.

В Германия се планира изграждането на още три терминали. Самите немци вече се присмиват на американците, защото осъзнават, че терминалите ще приемат руски, а не американски демократичен газ.

Излиза, че САЩ заставиха ЕС да изгради нови терминали за втечнен газ, за да могат терминалите да работят за Русия.

От Русия — газ, от Америка — инфраструктура в Европа, за да приема тя руския газ без каквито и да било проблеми.

Прекрасни партньорски взаимоотношения, нали?!

При цялата агресивна риторика…

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;