Командващият въоръжените сили на Норвегия Хокан Брюн-Хансен призова САЩ да не провокират военен конфликт с Русия.

Той отбеляза, че Русия по-рано е пристъпила към мащабни военни учения. Според Хансен, целта на ученията е защита интересите на Руската Федерация от Северноатлантическия алианс. Главнокомандващият скандинавската страна посочи засилването на позициите на Русия и призова да не се допуска конфликт с Москва. Брюн-Хансен изрази опасенията си, че Норвегия може да стане поле на геополитически конфликт.

«При подобна ситуация на съюзиците ще им бъде много трудно да подкрепят Норвегия по какъвто и да било начин. Това е предизвикателство към цялата нация. Ако нещо се случи, Норвегия ще се окаже не на тази страна на линията на конфронтацията, ще й бъде трудно да получи помощ, ако се наложи», заключи главнокомандващият на Норвегия.

По-рано журналистът от вестник  Die Welt Кристоф Шилц постави под съмнение целесъобразността на ученията на НАТО  Trident Juncture 2018 в Норвегия. Според него, заплахата от нападение на Русия в този район е повече от спекулация.

«И защо тогава е цялото това чекнене в Норвегия с участието на 50 хиляди войници и 10 хиляди броя техника?», попита Шилц.

На свой ред МВнР на Русия оцени маневрите на НАТО в Норвегия като неприятелски.

Съобщи се също за намеренията на дипломати от Норвегия да посетят Сирия за оказване на помощ на бежанците.

«Неправителствени организации от Норвегия изразиха готовност да се включат в решаването на хуманитарните въпроси за създаването на необходимите условия за живот на завръщащите се по родните си места сирийски граждани», споделиха от Министерството на отбраната на Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;