Северна Корея обяви, че «няма интерес» от диалога за ядрено разоръжаване,при положение, че Вашингтон не прекратят «ескалацията с ракетни тестове». Това послание бе предадено на специалния пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън, ръководител на разговорите на работно ниво, който пристигна в Сеул късно във вторник на тридневно посещение. Той обяви, че Вашингтон е готов да започне разговори с Пхенян, в момента, в който получи знак от тях, предаде АФП.

Но говорител на севернокорейския външен министър попари надеждите за подновяване на диалога, като разкритикува последните тестове на САЩ и обяви, че Пхенян планира да разположи изтребители F-35 в региона, тъй като «опасните действия» мога да предизвикат нова студена война.

Разговорите между Пхенян и Вашингтон за ядрената програма на Северна Корея не са подновявани от февруари насам. В преговорите помежду си американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун стигнаха до задънена улица още при втората среща и не успяха да постигнат споразумение. След това двамата лидери се срещнаха през юни в демитализирана зона и се споразумяха да подновят диалога помежду си на работа ниво, но до момента тези разговори все още не са започнали.

Междувременно Северна Корея извърши няколко теста с ракети с малък обсег в знак на протест срещу съвместните южно-американски военни учения, които се провеждат всяка година, и които Пхенян възприема като репетиция за нападение.

Припомняме, че Вашингтон са разположили 30 000 свои войници в Сеул, за да ги защитят в случай на нападение от съседен Пхенян.

В началото на месеца Тръмп сподели в «Туитър», че Ким му изпратил писмо, в което изразявал надежда, че разговорите ще бъдат подновени, в момента в който общите учения на САЩ и Южна Корея приключат. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;