Русия може да се върне в G8, ако отстрани причините, по които тя бе изключена. Това съобщи на брифинг официалният представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

«Знаете за настоящото положение, двете ситуации (в Крим и Донбас, бел.ред.) се запазват, по такъв начин решението на партньорите за G8 остава в сила», цитира главата на кабинета на министрите на Германия РИА Новости.

Според него, за промяна на формата ще може да се говори само в случай на «отстраняване на тези причини».

Зайберт отбеляза, че в Берлин «са взели за сведение, че президентът на САЩ иска да повдигне тази тема в Биариц, там ще се състои обсъждането».

По-рано на 21 август източник от дипломатическите кръгове във Франция съобщи, че президентът на страната Еманюел Макрон ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп възможността Русия да се върне в състава на «голямата осморка», която в момента е «седморка».

На 20 август Тръмп изрази мнение в подкрепа на завръщането на Русия в «голямата осморка», наричайки завръщането целесъобразно. По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че завръщането в G8 не е възможно, защото понастоящем «осморката» не съществува.

През юни заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков нарече въпроса за присъединяването на Русия към G7 неактуален, а самият формат — остарял.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;