Twitter заяви, че са блокирани повече от 200 000 акаунта, за които смята, че са част от кампания за влияние на китайското правителство, насочена към протестното движение в Хонконг, съобщава АП.

Компанията допълва, че ще забрани рекламите на държавни медийни компании, разширявайки забраната, която за първи път бе приложена през 2017 г. на две руски медии.

И двете мерки са част от това, което висш служител на компанията представи в интервю като по-широко усилие за ограничаване на злонамерената политическа дейност в популярната платформа, която е критикувана за допускане на изборна намеса по целия свят и за приемане на пари за реклами, които представляват пропаганда от държавни медийни организации.

Акаунтите са спрени за нарушаване на условията за обслужване на платформата за социални мрежи и «защото смятаме, че не това е начина, хората да се информират в Twitter«, обяснява служителят в интервю за «Асошиейтед прес».

Длъжностното лице, което говори при условие за анонимност поради опасения за сигурността, заявява, че китайската дейност е докладвана на ФБРкоето разследва усилията на Русия да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез социалните медии.

След като беше уведомен от Twitter и проведе собствено разследване, Facebook заяви, че също е премахнал седем страници, три групи и пет акаунта, включително някои, представящи протестиращите като хлебарки и терористи.

Китайското правителство заяви, че не е запознато с обвиненията.

Facebook, който се използва по-широко в Хонконг, не публикува данни за подобни държавни влиятелни операции. Нито забранява реклами от държавни медийни компании.

«Продължаваме да разглеждаме нашите политики, тъй като те се отнасят до държавните медии«, заяви говорител на Facebook пред АП.

«Освен това разглеждаме по-отблизо рекламите, за да определим дали те нарушават нашите правила.»

Twitter проследява кампанията в Хонконг до два фалшиви китайски и английски акаунта в Twitter, които се преструват на новинарски организации със седалище в Хонконг, където демонстранти за демокрация протестират на улицата от началото на юни, призовавайки за пълна демокрация и разследване на полицейско насилие срещу протестиращите.

Акаунтът на китайски език @HKpoliticalnew и английският акаунт @ctcc507 пускат туитове, изобразяващи протестиращите като престъпници в кампания, насочена за влияние върху общественото мнение по целия свят. Един от тези акаунти е свързан със спрян акаунт във Facebook, който също е от HKpoliticalnew.

За 936 основни акаунта Twitter смята, че произхождат от Китайв опити да засее политически раздори в Хонконг, като подкопава легитимността и политическите позиции на протестното движение.

Над 200 000  акаунта в Twitter засилват съобщенията, ангажирайки се с основните акаунти в мрежата. Малко са туитвали повече от веднъж, обяснява официалният служител, най-вече защото Twitter бързо засече много от тях.

Представителят на Twitter заяви, че разследването продължава и може да има допълнителни разкрития.

Въпреки че Twitter, Facebook и повечето други чуждестранни платформи за социални медии са забранени в Китай, те са достъпни в полуавтономния Хонконг.

На ежедневен брифинг във вторник говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че «не е запознат» с твърденията за фалшиви акаунти, но добави, че китайците имат право да «изразяват мненията си за» ситуацията в Хонконг. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;