Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова отговори на изявлението на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън, който обвини Москва в кражба на американски ракетни технологии.

«Ще бъде интересно да преброим колко и какви технологии са откраднали САЩ от различни страни в света», написа тя в профила си във Фейсбук.

Захарова отбеляза, че задължително ще се заеме с тази тема и предложи да й бъдат изпратени интересни факти и съвременни данни. Дипломатът също отбеляза, че  американските власти незаконно са завзели обекти, които са недвижима собственост на Русия, и нееднократно са отвличали хора от други страни.

«Припомням, че Вашингтон открадна сградата на генералното консулство на Русия и резиденцията на генералния консул в Сан Франциско, търговското представителство на Русия във Вашингтон, резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл», започна да изброява представителят на външното министерство на Русия.

Тя отбеляза, че в САЩ също са «откраднати» граждани на Русия.

«Или това не е кражба, мистър Болтън? Тогава ни ги върнете», завърши тя.

Изявлението си за кражбата от Русия на хиперзвуковите технологии Болтън направи, коментирайки инцидента около Северодвинск, когато във военен полигон избухна взрив. Той добави, че му е известно повече, отколкото може да каже, а самата ситуация е пример за това, че Русия разработва средства за доставка на ядрено оръжие.

На свой ред прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков припомни, че руските разработки в областта на въоръженията понастоящем значително изпреварват нивото, което са успели да достигнат другите държави.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;