Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин отправи молба към парламента да се обедини, за да спре излизането от Европейския съюз без сделка, „преди да е твърде късно“, пише вестник The Guardian. Корбин предложи себе си за министър-председател във временно правителство, гласувано при евентуално отстраняване на Борис Джонсън от длъжност.

В съпротивителна демонстрация група от повече от 100 депутати, представляващи всяка партия от парламента, с изключение на северноирландската Демократическа юнионистка партия, е подписала заявление. В него се казва, че е „недопустимо“ парламентът да чака до следващия месец, за да заседава отново с крайния срок за Брекзит на хоризонта.

Призивът на Корбин идва на фона на съпротива на консерваторите срещу идеята именно той да оглави временно правителство.
Лидерът на лейбъристите заяви пред британски медии, че народните представители си играят с огъня.

„Моето послание до депутатите в парламента е просто и неотложно — само ако работим заедно, ние можем да спрем излизане (от ЕС) без сделка“, каза той.

„Три години след референдума за Брекзит страната стои пред пропаст. Борис Джонсън стана министър-председател без обществена подкрепа.

Той няма право да избута страната ни от ръба на скалата и в прегръдките на Доналд Тръмп“, добави той, като продължи, че планът, който е изложил миналата седмица, е „най-простият и най-демократичен начин да се спре излизането без сделка“.

Според него депутатите трябва да се възползват от възможността, преди да е станало твърде късно, така че хората, а не министър-председател, който не е избран чрез избори, да решат бъдещето на страната.

Противниците на идеята на Корбин настояват, че всяко временно правителство ще получи достатъчно подкрепа от парламента само, ако бъде водено от неутрална фигура. Това съобщи БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;