18 август 2019-Нюз Фронт.

Планът на Болтън по задържането на иранския нефрен танкер Grace 1 по заповед на Федералния съд на Окръг Колумбия и последващата конфискация не успя.

Властите на Гибралтар заявиха, че режимът на санкции на ЕС срещу Иран е коренно различен от режима на санкции в САЩ. Иран счита освобождението на Grace 1 като победа на дипломацията и провал на политиката на Белия дом.Танкерът ще напусне Гибралтар тази вечер. Името на танкера ще бъде променено от Grace 1 на Adrian Darya.

 

Първоначално танкерът Grace 1 беше задържан по инициатива на Обединеното кралство за опит да заобиколи ограничителните мерки за доставка на петрол в Сирия.

След това обаче беше решено корабът да бъде пуснат, тъй като Техеран писмено увери, че товарът няма да замине за Сирия. Редица чуждестранни медии заявиха, че съветникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън, известен със своята твърда позиция по отношение на Иран, стои зад задържането.

САЩ твърдят, че танкерът превозва петрол в Сирия от Иран в интерес на «Ислямския революционен гвардейски корпус», който Вашингтон обяви за терористична организация. Великобритания и Гибралтар, както и ЕС като цяло, не смятат КСИР за терористична организация.

Продължаваме да следим темата.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;