Ядрена двигателна установка може да се разработи, аварията, случила се в Русия, може да е свързана с изпитанията на подобна система, счита финландският специалист по военна техника. Супероръжието на Путин може да се сравни с малка атомна електроцентрала, казва експертът и добавя:
«Не считам, че руснаците блъфират».

Превод:

Това заяви специалиститът по въпросите на военната техника от Националната академия на отбраната на Финландия и доцент от Хелзинкския унивреситет Юха Хонконен.

Неговите оценки се основават на данни, представени от пресата.

«Руският «Буревестник» трябва да бъде двустепенен, това означава, че той ще има въздушно-реактивен двигател или ракетен двигател. Такъв реактор няма бързо да обработва горивото, трябва му време, за да влезе в действие, едва след това може да се използва ядреният реактор», казва Хонконен.

«След това могат да възникнат технически проблеми, вероятно е имало такива, когато е имало опити да се съвместят двете агресивни системи».

В сравнение с обикновената ракета предимството на ракетата с ядрен двигател е в това, че на нея й е нужно по-голямо количество енергия, т.е. уран. Ако реакторът бъде направен достатъчно малък, ракетата може да лети с неголямо количество гориво далеко и дълго.

Хонконен споделя, че далечината на полета на крилатата ракета, снабдена дори с неголям ядрен двигател, е значително по-голяма от обичайнота крилата ракета.

«Не считам, че руснаците блъфират. Американците се опитаха да разработят ракетата още преди 60 години, но от онова време технологиите силно дръпнаха напред. В момента вече съществуват неголеми АЕЦ, така че технически това е възможно».

Супероръжието на Путин може да се сравни с неголяма атомна електроцентрала. Ако апаратът падне, това, според Хонконен, няма за означава автоматична ядрена катастрофа заради ракетния двигател, но изтичане на радиация е възможно.

«Но ако такова оръжие се използва, неговата бойна част вероятно ще бъде атомна бомба. Тогава този мотор ще стане добро допълнение».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006203596.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;