Америка започна за създава стелтс-самолети по-рано от другите страни, тя задаваше тенденциите в развитието на въоръжението и променяше реда на водене на война, пише «Сина». Но защо САЩ продължават да купуват на «справедлива цена или да вземат като трофеи» руски радари?

Работата е в това, че радарите руско производство изиграха важна роля в развитието на технологиите.

Превод:


САЩ започнаха да създават стелтс-самолети по-рано от всички други страни, светът се удивляваше от такива летателни апарати, като F-117A, B-2 и F-22. Те задаваха тенденциите в развитието на въоръжението и променяха начина на водене на война.

Но на всяко действие има противодействие. Русия и другите страни отдавна започнаха да създават средства за сдържане на американските невидими самолети. Най-ранен пример за подобно оборудване е радарът в метров диапазон за откриване на стелтс-самолети.

Нима САЩ не подозират, че датците на руските радари могат да открият техните невидими самолети? Разбира се, те знаеха за това и взеха необходимите мерки.

Разположената на брега на езерото Грум-лейк в щата Невана зона 51 е известна по целия свят със своята загадъчност и тайнственост: тук американските военни се опитват да се противопоставят на руския радар, вземайки за основа принципа «познавай противника и познавай себе си — тогава ще бъдеш непобедим».

Около северните врати на зона 512 има място, предназначено за «използването на задгранично оборудване» (foreign materiel evaluation, FME), там има немалко радиолокационни системи руско производство.

Това оборудване попада там по два начина: вземат го като военен трофей или го купуват на «справедлива цена» от страни, които го ползват.

В рамките на проекта за «използване на задгранично оборудване» радарите руско производство са изиграли важна роля в развитието на технологиите, употребени са в изпитателния образец на самолета «Локхид Хев Блю» (Lockheed Have Blue), F-117, на крилатата ракета-невидимка «Сеньор Пром» (Senior prom) и други стелтс-самолети и ракети, а също в промените на ефективната площ на обекта, във воденето на електронната война и техниката на заглушаване на ПВО.

През септември 2018 година въоръжените сили на САЩ заявиха за покупката от Украйна на радарите 36Д6М1-1, използвани в ЗРК С-300. През януари 2019 г. украинският транспортен самолет Ил-76 се приземи в международното летище Солт Лейк Сити в щата Юта, той бе разтоварен с помощта на националната гвардия на ВВС на САЩ. Самолетът достави радиолокационни системи, но не се съобщи какви точно.

Радарите, които САЩ получават от Украйна и други страни, са конструирани в СССР.

През 21 век руската електронна промишленост отиде далеко напред, радиолокационната система от ново поколение «Небо-М» постепенно влиза в системата за ранно предупреждение на ПВО, това означава, че САЩ ще имат трудности да получат най-новите руски разработки за откриване на «невидимки».

Какво прави Америка с ненужните радари? Разбиват ги за изучаване или ги поставят в изпитателните полигони, такива като «Китайското езеро» (China Lake), където по тях пускат високоскоростни противорадиолокацинни ракети AGM-88 HARМ.

Петя Паликрушева

Източник: https://mil.news.sina.com.cn/jssd/2019-08-13/doc-ihytcitm8820738.shtml

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;