Русия започва военни учения недалеко от бреговете на Норвегия. Това предизвиква безпокойство сред норвежците, защото подобни учения са станали повече, а Русия се придвижва все по-далече на запад. Но и норвежците започват да тренират по-често. А по време на миналогодишните учения на НАТО «Eдинен тризъбец» САЩ изпратили в Норвежко море огромния самолетоносач «Хари Труман». Така че спиралата ескалацията се развърта НЕ от Русия.

Превод:

Според министерството на отбраната, руските военно-морски и военно-въздушни сили планират да проведат мащабни интензивни учения в тези райони.

ПОВИШЕНА АКТИВНОСТ

«Това е законна дейност, но искам да подчертая, че именно Русия носи отговорност за сигурността в заявените райони», каза генерал-лейтенат Руне Якобсен, командващ оперативния щаб на ВС на Норвегия.

Предупреждения от подобен род, които се наричат НОТАМ, през 2019 година заради руската военна активност са били изпращани вече шест пъти.

За цялата минала година подобни уведомления са били изпращани само три пъти.

През 2015 година — само един път, според информация от «Авинор» за «Афтенпостен».

«Виждаме, че Русия започна да провежда повече учения, в същото време ние също трираме по-често. В дадения случай Русия ни уведоми по съответния начин. Но отбелязваме, че руснаците подбират районите за ученията си все по далеко на юг и на запад. Считаме, че в този момент няма нужда от това», каза Баке-Йесен за «Афтенпостен».

Министерството на отбраната счита, че предстоящите руски учения се вписват в тенденцията, по която Русия провежда своите военни мероприятия все по-активно и отива все по-далеко на запад.

Два примера, които илюстрират ръста на активност на Русия: миналата седмица тя разположи нова ракетна система на границата с Норвегия. В същия ден стана ясно, че девет руски военни самолети са прелетели около крайбрежието на Норвегия.

«Спиралата на ескалацията набира сила, подтиква я НЕ само Русия», казва генералът от Норвегия. Улриксен припомня, че по време на миналогодишните крупни учения на НАТО в Норвегия «Единен тризъбец» САЩ изпратили огромния самолетоносач «Хари Труман» в Норвежко море.

«Знаете, че северните региони са жизнено важни за Русия. Ако там се появи американски самолетоносач, Москва ще реагира моментално», добави той.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.aftenposten.no/verden/i/6jyE2z/Seks-ganger-i-ar-har-russerne-varslet-at-de-vil-skyte-utenfor-Norge-Det-er-dobbelt-sa-mange-ganger-som-i-hele-fjor

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;