Демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обсъждат възможността да изразят своето «дълбоко недоверие» към израелския посланик в САЩ Рон Дермер заради ситуацията около решението на израелските власти да забранят на двама членове на долната камара на законодателния съвет на САЩ, Илхан Омар и Рашида Тлайб, да влизат в страната, съобщава ТАСС.

«Обмисляме всички варианти, които имаме … С Дермер проблемът е, че вече имаше недоверие, но сега ситуацията се влоши в това отношение», коментира източник пред McClatchy.

По-рано дипломатът уверил лидера на демократичното мнозинство в Камарата на представителите Стени Хойер, че «от уважение към Конгреса и големия съюз» на двете страни, Израел няма да откаже влизане в страната от никой член на Конгреса на САЩ.

Депутатите проучват и възможността генерален инспектор да провери каква роля играе американският посланик в Израел Дейвид Фридман в решението на израелските власти.

Според изданието, около 10 представителя са участвали в дискусия за възможни мерки срещу дипломати.

«Комитетите на Конгреса могат да затруднят много посланиците да си вършат работата … ако пречат на членовете на Конгреса да си вършат работа», коментира друг източник за медията.

Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ;