17 август 2019-Нюз Фронт.

Според Сам Кислин бившият президент на Украйна е направил това по време на мандата си на най-високата публична длъжност.

Петият президент на Украйна Петро Порошенко по време на мандата си на държавен глава изтегли най-малко 8 милиарда долара от страната. Това заяви в интервю за украинското издание „Страна“ американският милиардер от украински произход Сам Кислин.

 

 

( Американският милиардер от украински произход Сем Кислин е пристигнал в историческата си родина, за да помогне за вкарването на Порпшенко в затвора)

«Само Порошенко по време на прзидентсвото си е източил от Украйна поне 8 милиарда долара. Само от факти, известни ми чрез държавната компания Центрэнерго е източено от 700 милиона до 800 милиона долара», каза той.

Бизнесменът заяви, че в Съединените щати са образувани няколко наказателни дела, едно от които се отнася до възможното изтегляне на траншови средства от Международния валутен фонд в размер на 1 милиард долара за Киев.

«Има основание да се смята, че всички тези пари са били изразходвани за други цели.
Те бяха изтеглени под формата на рефинансиране на търговски банки, а след това влязоха в джобовете си.
Всичко това беше направено по заповед на Порошенко», каза Кислин.
Той отбеляза, че пристигна в Украйна, за да се срещне с новото ръководство на страната, включително по делата които се разследват във връзка с Порошенко.

Милиардерът каза още, че с настоящия генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко е малко вероятно разследването да напредне, тъй като Порошенко и главният прокурор са „корумпирани служители, които са работили не за своя народ, а за джоба си и са откраднали много пари“.

 

Очаквайте подробности по темата.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;