US политици срещу Израел: «Истината за това, което се случва на палестинците, е плашеща»

Две демократки от Камарата на представителите в САЩ осъдиха решението на Израел да не ги допусне на своя територия, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


Рашида Тлаиб и Илхан Омар са мюсюлманки, които подкрепят движението за бойкот на Израел. Открити критички на Израел, те нееднократно влязоха в словесни престрелки с президента на САЩ Доналд Тръмп. Двете планираха да посетят Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим при визита, организирана от палестинска организация.

По-рано вчера Тръмп призова Израел да не ги допуска на своя територия.

Рашида Тлаиб, която е дъщеря на палестински емигранти, публикува в Туитър снимка на своята баба, която живее на Западния бряг.

Тя «заслужава да живее в мир с човешко достойнство» и забраната нейната внучка да влезе «е признак на слабост», защото «истината за това, което се случва на палестинците, е плашеща», написа Тлаиб, която е депутат в долната камара на Конгреса на САЩ от щата Мичиган. 

Илхан Омар нарече израелското решение «обида за демократичните ценности». Омар, която представлява в Камарата на представителите щата Минесота, сравни забраната с опита на Тръмп да блокира влизането в САЩ на гражданите на ислямски страни.

    Това решение на Израел не е изненада, предвид факта, че премиерът Бенямин Нетаняху е съюзник на «ислямофоби като Доналд Тръмп», каза тя. 

Тръмп от своя страна коментира, че Израел е щял да покаже «голяма слабост», ако е бил разрешил на Тлаиб и Омар да влязат на негова територия, предаде Франс прес.

    «Те мразят Израел и целия еврейски народ и нищо не може да им промени мнението», написа американският президент в Туитър. Той обвини двете законодателки в антисемитизъм.

Тези думи на Тръмп бързо предизвикаха полемика в САЩ, като критиците обвиниха президента, че не е защитил две американки, при това избрани в Конгреса. Сред онези, които осъдиха израелската забрана, бяха дори представители на най-пламенните поддръжници на Израел.

Източник: Вашингтон

Коментари:

Зареждане ...