Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изрази днес подкрепа за усилията на Венецуела да води «независима външна политика и да противодейства на опитите на САЩ да сменят законно избраното правителство», предадоха осведомителните агенции. Това съобщи БТА.


На среща с венецуелския министър на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес в Москва ген. Шойгу отбеляза, че в резултат на тези усилия е бил провален планът на Вашингтон да предизвика масови протести в страната и по-нататъшно разделение в обществото.

Падрино заяви, че Венецуела ще устои на натиска на САЩ и на «крещящото нарушение на международното право».


Двамата министри обсъдиха двустранното военно и военнотехническо сътрудничество. Те подписаха споразумение за взаимни посещения на военни кораби, предаде ТАСС.


Русия е един от най-големите поддръжници на режима на венецуелския президент Николас Мадуро и през последните години му е отпуснала кредити за милиарди долара.

Зависимата от износа на петрол венецуелска икономика е в дълбока криза, което допълнително засилва протестите на населението. САЩ критикуват остро Мадуро и заедно с редица европейски и латиноамерикански страни подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, отбелязват ДПА и Ройтерс.

Освен Русия на страната на Мадуро са Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция, допълни ТАСС.

Източник: Москва

Тагове: ; ; ; ; ;