Меркел настоява да се възобнови спасяването на мигранти

Канцлерът на Германия Ангела Меркел (ХДС) настоя да се възобнови държавният прием на мигранти от Средиземноморието.

«Разбира се, би било добре, ако днес отново имахме мисията «София», както и правителствените кораби за спасване», каза Меркел в четвъртък вечерта.

Помощта в Средиземноморието е също толкова важна, колкото борбата с контрабандистите, добави тя.

Европейската военно-морска мисия «София» не беше възобновена през март, причина за това бяха огромните протести в Италия.

За пореден път тази седмица възникна спор по повод приема на 147 имигранти от частния кораб за помощ на бежанци. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини отказа на организацията «Open Arms» влизане в италиански води.

По-късно Германия, Франция, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург предложиха да се разреши на мигрантите да мигрират в страните им.

В началото на август италианският парламент утвърди нов закон за сигурността, който предполага по-твърди наказания за бежанците за нахлуване в териториалните води на Италия.

Понастоящем в Средиземно море се намира още един частен спасителен кораб с 356 мигранти на борда си. Ocean Viking, управляван от SOS Méditerranée и MSF, очаква разрешение за влизане в Малта или в Италия.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;