Задържаните в Русия по обвинения в шпионаж поляци и трима руснаци стана удар по полските спецслужби. Москва започна мащабна операция по разгрома на полската агентура, пише «Политика».

Това е и сигнал: системата за сигурност на една от страните от НАТО е разрушена.

Полша, която е тилът на американците, които разузнават в Русия. А ето, че във Варшава се появиха проблеми.

Варшава, имате проблем:
Реакция от страна на Полша на този етап няма.

«Полша не прави нищо за своите граждани», пишат полските сайтове.

«Не мога да си спомня Москва някога да е нанасяла такъв болезнен удара в тази сфера. Руснаците показаха видео, доведоха нещата до обвинителен акт и публикуваха не само тази факт, но и важни улики», пишат полските издания.

В света на спецслужбите оценяват това като удар с юмрук в лицето. Вариантните са два: Полша не предприема сериозни стъпки, за да помогне на заловените си агенти. Версия втора: търпението на руснаците свършило и те решили: «щом не искате преговори, ето ви нашият отговор», казва наш събеседник от контраразузнаването.

Експертите подкрепят мнението му. Както те казват, ситуацията, в който гражданин на чужда държава бива съден пред камери за шпионаж, това означава, че спецслужбите, за които той е работил, са му обърнали гръб.

«Ако ние поддържахме с руснаците нормали контакти, верятно всичко нямаше да придобие такъв обрат, защото спецслужбите често оправят подобни неща помежду си», отбелязва бившият сътрудник на контраразузнаването.

С други думи: надеждата на Полша отново е в американците, които, както се допуска, имат «трофеи». Но дали са заинтересвани да спасят репутацията на своя най-верен съюзник на източния фланг на НАТО?

Това е въпросът. Едва ли. Американците са доказали, че не се интересуват от съюзниците си.

В Калининградска област също са открити следи, водещи към Полша…

Полша мълчи, което ни води към извода, че става дума за някаква сериозна игра…

«Това наистана напомня класическо обезвреждане на група шпиони и изпращане на сигнал: системата за сигурност на една от натовските държави е разрушена. Това е Полша, която е тилът на САЩ по отношение разузнаването на руска територия.

Русия все едно казва следното: край с полските шпиони, след дълго затишие, това е нокаут.

Полските специалисти казват следното: нещо с подобни мащаби може да се случи само в една ситуация: когато се е появил не само един предател. Полските спецслужби имат сериозни проблеми».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;