Коментар за NewsFront на неотдавания доклад на Военната академия и Центъра за борба с тероризма от сръбския експерт по ислямския фундаментализъм в Белград Милан Вукелич.

В документа се говори за формирането в Сирия, в провинция Идлиб, на албанско бойно подразделение, което е «последния стълб на джихада» в страната.

«Бойната единица, спомената в американския доклад, «Джамити Албан», е включена в системата организации към «Хайят Тахрир ал Шам». Тя се състои от албанци, главно от Косово и Метохия. Начело е 42-годишният Абдул Яшари известен като Абу Катада ал Албани.

Яшари е широко известен в джихадистките кръгове и е военен съветник на Абу Мухамед ал Голани, бивш лидер на «Ан Нусра», а сега лидер на ХТШ.

През ноември 2016 година американската администрация обяви Яшари за един от най-търсените терористи в света», сподели Вукелич.

Според цитираните данни, само от Косово и Метохия в Близкия Изток са отпътували 403 човека, в това число жени и непълнолетни. От Албания са пристигнали 107 бойци, от Северна Македония — 207.

Вукелич отбелязва, че причината за този «взрив» е распространението на радикални течения в исляма сред мюсюлманите (албанското) население в Косово.

«Албанските мюсюлмаи, както и други бойци, са привлечени от уахабитското, неосалафитското течение в исляма. Уахабизмът се развива сред албанците, особено в Косово и Метохия. По данни от албански източници, в момента около 50 хиляди косовски албанци изповядват това най-радикално течение в исляма», — коментира експертът.

В американския доклад се посочва, че Прищина има лоялно законодателство спрямо ислямистите. Средният срок за затвор, който получават осъдените за тероризъм е три и половина години, а 40 % от осъдените вече са на свобода.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;