Полковникът и военен експерт Михаил Тимошенко оцени думите на американския специалист от ВМС Лайл Голдщейн за черноморските мини, които могат да станат «провокатори» на война между САЩ и Русия.

«А ти не ходи там, ако е опасно», припомни експертът за това, че американските кораби постоянно са в акваторията на Черно море.
По-рано Голдщайн заяви, че между Русия и САЩ може да започне внезапна война. Причина за нея можели да бъдат …мините в Черно море. Там са останали много снаряди от времето на Великата Отечествена война.

Според Голдщайн, натъквайки се на такава мина, всеки американски кораб може да реши, че това е дело на Русия. Той добави, че Русия ще унищожи морските сили на САЩ и НАТО още в първите часове от военния конфликт.

Тимошенко обясни, че в Черно море наистина са останали около 20 хиляди мини — това е огромен брой.

«Немците сериозно бяха минирали Черно море. Някои от мините морето ги изхвърли на брега, деактивириха ги, макар това да е извънредно опасна работа.

Защото животът на сухопътния сапьор се измерва в десетки хиляди деактивирани мини, а на морския — в десетки мини», обясни той.
Вероятността кораб да се натъкне на подобна мина в акваторията е нулева, според него.
Но подобни мини са крайно опасни: при всички случаи взривът ще пробие в корпуса пробойна с размер на половина волейболно игрище…
В същото време военният експерт недоумява от факта, че американците така неистово се стремят да влязат в потенциално опасни за тях води.

«А ти не ходи там. Не ходи! Ако е така опасно, защо си там? Да, има доктрина Монтрьо, има договор, както и конвенция. Тя определя броя и водоизместимостта на корабите, които могат да влизат в Черно море без да принадлежат към флотите на страните от черноморския басейн. Но американците се намъкват в Черно море постоянно, намъкват се», твърди Тимошенко.

Експертът частично се съгласи с Голдщайн — в тази част, в която той говори за военното преимущество на Русия в морето.
Той добави, че целият флот на потенциалния противник може да се унищожи още в първите часове на конфликта. Дори ако това се изключи, загубите ще са огромни.
Експертът припомни, че при всички положения не е добра идея това да «се проверява».
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;