Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин подаде ръка на Япония да прекратят продължаващия търговски спор, като заяви, че Сеул с радост ще се присъедини, ако Токио иска да говори, съобщава АП.

В реч по национална телевизионна той омаловажава заплахата от скорошните ракетни тестове на Северна Корея и изразява надежда, че Вашингтон и Пхенян скоро ще възобновят ядрените преговори.

«Ако една страна въоръжава даден сектор, в който има сравнително предимство, редът на мирната и свободна търговия неизбежно страда. Страна, която първа постигна ръст, не трябва да изхвърля стълбата, докато други вървят по нейните стъпки», коментира Мун във връзка с Япония.

«Ако Япония по-добре късно отколкото никога избере пътя на диалога и сътрудничеството, ние с удоволствие ще си стиснем ръцете», допълва той.

Речта на Мун на церемония по повод 74-та годишнина от освобождението на Корея от японско управление в края на Втората световна война е на фона на засилен гняв в обществото заради последните действия на Токио за налагане на търговски ограничения на Южна Корея.

Сеул обвини Токио, че се прицелва в икономиката им, зависима от износа, за да отмъсти на съдебните решения в Южна Корея, призоваващи японските компании да предложат обезщетения на южнокорейците, принудени да работят по време на Втората световна война.

Мерките на Токио разгневиха Южна Корея, където мнозина все още негодуват заради безмилостното колониално управление на Япония от 1910 до 1945година. Има опасения, че националистически призиви на правителството за единство позволяват на обществения гняв към Япония да достигне опасни нива.

Въпреки това се очакваше десетки хиляди да се присъединят към анти-японски протести, планирани за четвъртък, включително вечерно бдение със свещи близо до президентския дворец на Сеул. Хиляди протестиращи с дъждобрани, тръгнаха в проливен дъжд към японското посолство в Сеул.

Те носеха надписи «Извинете се за военни престъпления» и «Обезщетете ни за принудителната работа». 

Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;