Предварителното споразумение със Съединените щати за създаване на зона за сигурност в Сирия е успех, но има много въпроси, които трябва да бъдат уточнени. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на пресконференция в Анкара. Турският първи дипломат поиска от Вашингтон искреност и отново предупреди, че опити американската страна да спре Турция да действа в района няма да бъдат толерирани от страна на Анкара и подобно тактика не би имала успех. Това съобщи БНР.

Мевлют Чавушоглу уточни, че се предвиждат наблюдателни постове в района, за да се превърне той в сигурна зона. Турският външен министър за пореден път настоя на условието за изтегляне на кюрдските сили от зоната на изток от р. Ефрат, за да може там да започнат да се връщат сирийски бежанци, живеещи в Турция.

От турското министерство на отбраната заяви, че американска военна делегация, водена от заместник-командира на европейското командване в Пентагона ген. Стивън Туити ще посети южния турски град Шанлъурфа след срещи в турския Генерален щаб. В област Шанлъурфа ще бъде изграден съвместен координационен център между американски и турски военни.

Вчера турското военно ведомство съобщи, че турски безпилотни апарати вече наблюдават зоната на изток от р. Ефрат.

На 7 август военни делегации от двете страни постигнаха споразумение за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, а впоследствие започна и работа по създаване на съвместния оперативен център.

Тагове: ; ; ; ; ;