САЩ вярват, че Украйна може да е член на НАТО, а Вашингтон ще подкрепи този курс, това обяснява в интервю за украинската медия «Европейска истина» представителят на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, цитиран от ТАСС.

«Що се отнася до подкрепата от наша страна, аз имам прост отговор. Има политика на САЩ, която подкрепям, както и Белият дом, и Министерството на отбраната: САЩ вярват, че Украйна може да кандидатства за членство в НАТО и ще се радваме да приветстваме кандидатурата на Украйна за членство», коментира ръководителят на посолството.

Той също така уверява, че «докато Украйна се подготвя за тази стъпка«, САЩ се стремят да й помогнат да се промени, реформира и да укрепи въоръжените си сили.

«Няма нищо по-хубаво от това да продължите това, което вие (Украйна) правите сега. Говоря за военна реформа, съвместни учения, преход към стандартите на НАТО за въоръжение», подчертава Тейлър.

В близките седмици е възможна кратка среща между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски, а след месец-два ще се проведе посещение на украинския лидер в Съединените щати.

«През следващите седмици ще има възможност за това във Варшава и Ню Йорк: тогава и двамата президенти ще бъдат в един и същи град».

В тези градове, според посланика, «ще има кратка среща, по време на която президентите ще могат да обменят поздрави и евентуално да споделят една или две идеи. Но след това ще се състои истинска, пълноценна среща. Надявам се, че тя ще бъде във Вашингтон след месец-два — тук президентите ще имат реална, смислена комуникация

Посланикът подчертава, че за среща на президентите «няма пречки освен въпроси с графика«.

Тейлър очаква да се засилят отношенията между държавите.

«Президенти ще говорят, ще оценят подкрепата, която САЩ оказват на Украйна, и ще потвърдят, че тази подкрепа ще продължи».

На 9 август Тръмп обяви, че скоро Зеленски ще бъде приет в Белия дом. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ;