Американското издание National Interest публикува ТОП 5 на най-мощните и опасни самолети, създадени в Русия.

В списъка влиза изтребителят Су-27, който бе отговор на СССР на американските F-15 и F-16. Многоцелевият изтребител има уникално въоръжение, в това число няколко ракети «земя-въздух».

МиГ-29, който се използва и понастоящем и е на въоръжение в много страни от бившия СССР, е един от най-маневрените самолети. Неговите характеристики превъзхождат аналогичния F-16. Освен това, изтребителят е снабден с ракети АА-8 за водене на бой на близка дистанция и с ракети «земя-въздух».

В американския ТОП влизат изтребителите Су-35 и Су-57.

Су-35 е уникален със скоростта си от 2390 км /ч и с радиуса си на поразяване от 1600 км и повече. Изтребителят притежава висока скритост, защото в него конструкторите са използвали радиопоглъщащи материали. Су-57 пето поколение е по-новата версия на Су-35 и го превъзхожда с маневреността, скритостта и въоръжението си.

Един от най-опасните самолети на Русия е стратегическият бомбардировач Ту-160, чието производство неотдавна бе възобновено, признава американското издание.

То отбелязва, че Ту-160 превъзхожда по скорост американските бомбардировачи, може да развива скорост до 2220 км/ч и е с далечина на полета в рамките на 7300 км.

Мощният Ту-160 може да носи различни видове бойи глави, в това число ядрени.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;