Руски пенсионер в продълженеие на пет години свири песни и мелодии от СССР по време на марша на латишските ветерани от СС в Рига.

В центъра на Рига ежегодно се провеждат маршове на латишските ветерани от СС, в шествието участват и млади неонацисти. За много от жителите на прибалтийската държава подобни мероприятия в центъра на европейска сталица са обичайни и не предизвикват възмущение, но не всички приветстват това.

Един от тези, които са «в битка» с легионерите, е пенсионерът с псевдоним «Жора Болдерайский».

За съжаление, през 2017 година уличният музикант-антифашист почина на 74 години, но видеото «Дядо троли латишските фашисти» и до момента е едно от най-популярното в Youtube.

През 2012 година по време на шествието на ветераните от СС той свири на акордеон съветски мелодии. Участниците в неонацисткото мероприятие всячески се опитваха да се правят, че съвсем не са обезпокоени от възрастния мъж. Впрочем, във видеото си вижда удивлението и недоумението по лицата на нацистите, преминаващи около свирещия руски антифашист.

Едуард Чудинов е роден в столицата на Латвия, детството си прекарва в детски дом. По-късно завършва морско училище. Като пенсионер след рухването на СССР той свири на акордеон по улиците, заучил се да свири още в младостта си. Странния си псевдоним «Жора Болдерайский» измислил сам. Никой нямаше да си спомня за този обикновен руски дядо, ако не се бе осмелил под носа на неонацистите да изрази протеста си срещу бившите легионери от СС, извършили престъпления в годините на войната.

Никой от колоната неонацисте не е посмял за посегне на дядото.

Дядо Жора излизал от «окопа» и «атакува» нацистите с акордеона си в продължение на пет години.

Смърт на фашизма!

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;