Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.


Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.

Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, «(Управлението за) федерален резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно» да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Туитър Тръмп.

Вчера съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент «възможно най-скоро». Той увери, че това би повишило промишления индекс Дау Джоунс «до 30 000» пункта.

Вчера Дау Джоунс спадна към този момент с 653 пункта или 2,49 процента от стойността си до 25 626 пункта. Другите основни индекси на Уолстрийт загубиха по близо 3 процента, а борсите в Европа затвориха със спадове от порядъка на 2 на сто.

Още по-силен повод за безпокойство е фактът, че лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години за първи път от 2007 г. — инверсия, която е класически сигнал за предстояща рецесия, отбелязва Ройтерс.

Източник: Вашингтон

Тагове: ; ; ; ; ;