След серията атаки над иранските военни бази в Сирия и Ирак, а също след присъединяването на Тел Авив към коалицията на САЩ и Великобритания, насочена към обезпечаване на корабоплаването за техни интереси в Персийския залив, Иран направи безпрецедентна стъпка. Официален Техеран заяви, че има намерение да потопи всички израелски кораби в Ормузкия пролив без предупреждение.

Според наличната информация, предоставена от дипломатически източници, приближаването на военни кораби на ВМС на Израел към водните граници на Иран, ще бъде оценено като повод за началото на война.

Във връзка с това всяко тяхно присъствие в Персийския залив ще се разглежда като военна заплаха, срещу която ще се предприемат радикални мерки.

Заявлението за перспективите за война в случай на израелско военно присъствие около бреговете на Иран направи командващият ВМС на КСИР контраадмирал Али Реза Тагсири.

Той предупреди, че «всяко незаконно присъствие на ционисти във водите на Персийския залив може да доведе до война».

Изявлението на ирански контраадмирал бе излъчено от либийския телевизионен канал «Al Mayadeen», който си сътрудничи с подкрепяната от Иран групировка «Хизбулла».

Припомняме, че Израел няма мощен флот. В същото време Иран разположи около своето крайбрежие бреговите ракетни комплекси и средства за ПВО, в това число доставените от Русия ЗРК С-300. Това въоръжение представлява сериозна заплаха за корабите и авиацията на НАТО.

Затова, ако Израел се опита да организира поредна провокация около иранските граници, то неговият флот може да се натъкне на сериозни проблеми.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;