По време на неотдавнашната «кръгла маса» в Киев някой си съветник на президента Иван Апаршин, в миналото — главен инспектор към Министерството на отбраната на Украйна, отговарящ в екипа на Зеленски по въпросите на сигурността и отбраната, заяви, че той притежава  уж документи, доказващи, че «въоръженият конфликт с Русия» вече е възможен «в най-близка перспектива».

В Украйна, както знаем, всичко е възможно. Особено в последно време. Там ама много ненормални.

Тази риторика се обяснява лесно. Защото винаги е по-лесно да прехвърляш проблемите си към друга страна — в случая «Русия е агресор и е виновна, че ние така лошо живеем». А след това да изпращаш «за борба с агресора» максимално огромни финансови потоци.

Да, това е много удобна тактика. От тяхна гледна точка, това е ефективен модел за по-добър живот на властта. Как ще се  чувства обикновения народ, тези хора не се вълнуват от това.

Но ситуацията е странна. Те твърдят, че отдавна воюват с Русия. А чак сега си спомниха за някакъв «превантивен удар»…

В изказванията на украинските политици и експерти не бива да се търси никакви логика. На САЩ са им необохдими в определени точки даден брой тлеещи въоръжени конфликти. Това се отнася до цялата тяхна глобална и финансова политика.

Украйна е един от най-значимите пунктове в конфликта на Щатите с Русия. За това пише още Бжежиски. Преди него в елита на САЩ говорят същото много други. Ако хванете в ръцете си Украйна — ще победите Русия, твърдят те.

Защото това не са просто близките покрайнини на Русия, това е сърцето на Русия. Защото руснаците и украинците са един народ.

Който и да дойде в момента на власт в Украйна, е обречен: ако искате парите на САЩ, подчинявайте се.

Това е принципът.

И не само в Украйна.

Припомням, че Зеленски и Порошенко дойдоха на власт с обещания за мир. Казваха, че ще спрат войната в Донбас. Но пристигат хора от вашингтонския «обком» и им разясняват:

«Добре, спирайте войната. Но тогава с парите за вас ще направим  кръц — и нито ще видите власт, нито богатство..»

И всичко отново се завърта по стария кръг.

По тази причина — да! — това ще бъде дълъг тлеещ конфликт. Докато в Киев не свалят тази милитаристична върхушка, прозападната, каквото и да коства на страната, Украйна ще се върти в този отровен кръг.

Никакъв превантивен удар по Русия няма да има, разбира се. Но провокациите ще продължат. Те и без това са непрекъснати.

В Донбас уж има примирие, но стрелбите от украинска страна са постоянни.

Ще стигне ли силата, мъжеството, трезвостта, здравия разум, организационните възможности на украинския народ да се противопостави на тази безумна шайка, предстои да видим.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;