45-ият президент на САЩ свикваха да го считат за «отмъстителен и непредсказуем» политик, напомнящ «деспотите от произведенията на Шекспир», но трябва да се признае, че той, както и неговите предшествеици, работят за американската хегемония, макар и всеки по своему.

Това споделя журналистът Жан-Пиер Робен в статията си за«Le Figaro».

Авторът припомня, че господството на САЩ се е ознаменувало с бретън-удската система от 1944 г. Тя направила долара единствената в света валута, която може да се конвертира в злато, а курсовете на всички други валути се установявали също спрямо долара. Но през лятото на 1971 година тогавашният президент на САЩ Ричард Никсън обяви за спирането на конвертирането на долара в злато на фона на това, че икономиката на страната рухнала в резултат на Виетнамската война. Стъпката показала, че САЩ, получили след Втората световна война статуса на политическа и икономическа свърхдърава, повече не могат да следват «правилата на глобалната финансова система, която сами създали».

Този позорен факт станал огромен удар за страните-съюзници на САЩ, а не толкова за самата Америка, защото, както казал тогава министърът на финансите на САЩ Джон Конъли:

«Доларът — това нашата валута и вашият проблем».

Независимо от това, американската валута продължава да доминира в света, макар, както отбелязва Робен, често това е свързано с факта, че по света са разхвърляни над 800 военни бази на САЩ, а американският «ядрен чадър» покрива Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия и Германия, които на свой ред са се превърнали в най-крупните купувачи на ценните книжа на САЩ.

Всичко това днес не пречи на Тръмп да критикува «партньорите», в това число и европейските. В същото време, убеден е авторът, ситуацията би могла да се промени, ако ЕС има политическа воля за обединение във федерална държава, способна да отстоява собствените си интереси на «глобалната шахматна дъска».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;