Вашингтон е поискал от Гърция да даде своя принос за многонационални военноморски сили, които ще наблюдават Персийския залив, за да защитят свободата на навигация, съобщава в. «Катимерини».

Американската молба, която е била отправена преди няколко дни, се отнасяла за помощ или с фрегата — или с въздушно разузнаване, наблюдение и разузнавателни средства.

В момента обаче Гърция няма достатъчно средства за задоволяване на собствените си потребности от въздушно наблюдение и следователно не е в състояние да се справи с исканията на трети страни, дипломатично е отклонила молбата Атина.

Гръцкото правителство е припомнило на САЩ, че ескалация на напрежението с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, не позволяват на Гърция да участва в международни мисии.

По-рано стана ясно, че съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън призова Великобритания за по-строга и твърда позицията по отношение на Иран.

Иран разкри нова радарна система с обсег от 400 км (250 мили), която може да проследи дронове и ракети.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призова Южна Корея да изпрати войници, които да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран.

Еспер призова и Япония да помогне за защитата на корабоплаването в Ормузкия пролив.

Ентусиазмът за плана сред американските съюзници е смесен — Великобритания иска да участва. Израел също, но Герамния отказа, Австралия няма особено желание и също така не иска американски ракети на територията си.

Ситуацията стана особено разгорещена, когато на 19 юли Иран завзе британски танкер в протока Ормуз.

Този ход бе две седмици след като ирански танкер бе превзет от британски кралски морски пехотинци заради предполагаемо нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия.

По-рано, САЩ приветстваха Великобритания  заради задържането на танкера на Иран в Гибралтар. Това заяви в началото на юли съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

 

 

Тагове: ; ; ;