Партията на социалистите в Молдова и проевропейският блок «ACUM» са на крачка от подписваненто на ново разширено споразумение, което ще стане «пътна карта» за по-нататъшно сътрудничество между политическите сили.

Това сподели депутът от ПСРМ Владимир Цуркан в коментара си за изданието «NewsMaker».

«Пътна карта на сътрудничеството в законодателната и политическата сфера. Така ще наречем споразумението», отбеляза зампредседателят на юридическата комисия на парламента.

На свой ред депутатът-социалист Гайк Вартанян добави, че коалиционното правителство влиза в нов стадий на сътрудничество, който предполага развитие на социалната сфера и редица други държавни сектори, които ще бъдат регламентирани чрез новото междупартийно споразумение.

То се отнася и до местните избории, които трябва да се проведат на 20 октомври. Както отбеляза депутатът от блока «ACUM» Михаил Попшой, проевропейската партия «няма интерес в предизборната кампания да има атаки и разпри на геополитическа основа».

Според него, споразумението ще стане практически план за действие до 2020 година, в списъка на задачите ще присъстват икономически и социални реформи, реформа на съдебната система, а също демонополизация на пазарите.

Както подчерта Гайк Вартанян, договорът ще бъде демонстрация на това, че олигархът Владимир Плахотнюк, «ако се върне в Молдова, то това ще бъде само в белезници».

Той отбеляза, че трябва да се информират някои чиновници, които все още изпълняват указанията от Демократическата партия, че ДПМ е «политически труп».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;