14 август 2019-Нюз Фронт.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел направи заявление по повод разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД) обвинявайки Русия. Въпреки, че разпадането на Договора беше инициирано от САЩ, и Меркел прекрасно знае това, но по някаква причина прави угодническо за САЩ заявление, по такъв начин изразявайки позицията на Германия.

 

Изключително съжалявам, че Русия доказано наруши Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие и така даде повод за началото на края на този договор. Така, част от системата за ограничаване на оръжията в Европа и по света е изгубена.


Ще положим всички усилия, заедно с нашите партньори в НАТО, да настояваме за по-нататъшно ограничаване на въоръжението и ще го направим в следващите години.

Президентът на Русия е дал поръчение на разузнаването, министерствата на отбраната и външните работи да контролират следващите стъпки на Вашингтон. Ако американците започнат да произвеждат нови ракети, Русия ще започне да разработва подобни оръжия.

Владимир Путин за пореден път заяви, че: договорът е унищожен под измислен предлог, отговорността е изцяло на американската страна.

Напомняме, че на 2 август, САЩ официално се оттеглиха  от Договора за премахване на ракетите със среден и и по-малък обсег на действие (ДРСМД). Напомняме, че Вашингтон обяви за спирането на участието си в него на 2 февруари, обвинявайки Русия в неспазване на договора.

САЩ излязоха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие, но по добра американска традиция, според тях, за разпадането на Договора е виновна Москва.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;