Главата на „Меджлиса на кримскотатарския народ“, забранен в Русия, Джемилев е толкова авторитетен в Украйна и Турция, че е единственият човек в света, който може да пуши дори в присъствието на турския президент Реджеп Ердоган, който по принцип не обича наличието на тютюнев дим. Това заяви избягалият московски либерал, заместник генерален директор на кримскотатарския телевизионен канал ATR Муждабаев.

„Президентът Ердоган е наистина сложна политическа фигура и труден световен играч — за Америка, за Европа и за всички. Той много цени, много добре се отнася към Мустафа Джемилев, смята го за велик човек. Мустафа Джемилев — за него и за турците е «кирим оглу» — син на Крим — тогава всички веднага разбират, че говорим за великия кримски татарин, украинец, нашия съвременник Мустафа Джемилев.

Мустафа Джемилев е човек толкова авторитетен, че сам може да критикува турската политика в турските медии, ако нещо не му харесва, той спокойно говори за турската политика.

Например той осъди икономическото сътрудничество на Турция с Русия и т.н. “, каза той.

Муждабаев изрази увереност, че президентът на Украйна Зеленски ще осигури автономия на кримските татари, което било обещано отдавна, но по някаква причина не било реализирано от предшественика на Зеленски Порошенко.

„Президентът Зеленски заяви, че ще подкрепи максимално кримските татари в борбата за завръщането на родината им.

Е, ако добавите към това, че един от бъдещите ръководители на комисиите във Върховната Рада от фракцията „Слуга на народа“ изцяло подкрепя идеята за създаване на кримскотатарска автономия в Крим, тоест говорим за промяна на изменение в член 10 от Конституцията. Мисля, че това се обсъжда там, във фракцията, в партията има разумни хора, които очевидно са обяснили на колегите си колко е важно това в борбата за Крим.

И Зеленски ще го направи. Мисля, че той трябва да направи това, защото Порошенко говори, говори, но всъщност всичко завърши с измама, защото три години разговор — и в крайна сметка нищо.

Конституционната комисия подготви промените, но всичко потъна.

Защо Порошенко не направи това, не знам, но фактът си остава факт “, каза той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;