«Крим завинаги е руски»/ Швейцарец: «В Крим си счупиха зъбите и французи, и британци, и немци, и османци…»

Швейцарец доказа, че Крим завинаги е руски. Той изброи исторически факти, при които «са си счупили зъбите и французите, и британците, и немците, и османците».

"Крим завинаги е руски"/ Швейцарец: "В Крим си счупиха зъбите и французи, и британци, и немци, и османци..."

Журналистът от Швейцария Кристан Мюлер в статията си за Infosperber  за Крим буквално разби мантрата, че полуостровът някога ще се върне в състава на Украйна.

Той отбеляза, че основната причина за наличието на Крим в състава на Русия е това, че местното население винаги се е чувстволо едно с Русия. Незалежната дори не се опитала да промени нещо: «Киев искаше да доминира, а за целта изостави икономиката на региона».

Две причини заради които Крим завинаги е руски

Журналистът припомни, че някога Севастопол е център на Кримската война, която е била дело на Османската империя заедно с британците, французите и пиемонтците срещу Русия. След пълното разрушаване на древния Херсонес през XIV век и завоюването на руския Крим Севастопол е бил отново изграден през 1783 година при Екатерина Велика и издигнат от нулата.

Но градът принадлежи на Русия не по тази причина. Тук се намесват две свещени за Русия неща. Първо, Севастопол е град-герой, издържал 10-месечна блокада в битката с фашистите. Второ, говорим за град, който е издържал по време на Кримската война 2-годишна кампания срещу Франция, Османската империя и Великобритания.

Да вземем «Панорама»-та, продължава журналистът. Когато в Севастопол произнасят тази дума, едва ли някой си мисли за морето и прекрасните пейзажи. Това е великолепен паметник в памет на тази 2-годишна обсада на франзуците, британците и османците. Руснаците защитавали своя град, а сред тях бил и Лев Толстой.

Панорамата е построена неотдавна — тя представлява пълен кръг от 115 метра и 14 метра височина.

«Кримската война не е просто Първата световна война, това е също първата война на журналиста от London Times, който съпровождал събитията на място — това било началото на журналистическите репортажи от мястото на събитията от войната въобще», добавя авторът на материала.

Съюзниците победили, руснаците изгубили, но, както и при много войни, всъщност и двете страни изгубили. Кримската война отнесла живота на повече от 100 000 човека, а съкровищниците в Лондон и Париж били вече празни, припомня журналистът.

«В Русия имало такова финансово кръвопролитие, че след няколко години тя продала Аляска, която тогава принадлежала на Руската Империя. САЩ дали за земята смешните 7.2 млн долара, което днес е около 120 млн долара».

СЕВАСТОПОЛ НЕ СЕ ПРЕДАЛ НА ФАШИСТИТЕ
Т.е. за какъв въобще «украински въпрос» става дума?!
Битките за Севастопол в годините на Великата Отечествена война били още по-кръвопролитни, припомня швейцарецът. За Хитлер било ясно, че Крим трябва да бъде завоюван, прочистен от евреите, татарите, руснаците и заселен с немци.
Дори бъдещите названия на Кримския полуостров и неговите градове били вече готови.
През есента на 1941 година немските войски атакували Севастопол откъм морето, но голямата операция не завършила с успех, благодарение на руския подвиг в най-широкия смисъл на думата. Защото всъщност земята била защитавана от представителите на най-различни националности — част от СССР.
Крим и днес си остава многонационален. Впрочем, преди победа Севастопол преживял немска окупация и почти пълно разрушаване.
Завоюването на Крим коствало на немските и румънските войски около 12 000  убити и ранени, от страна на СССР — 10 000 убити и ранени, в допълнение — почти 100 000 военнопленници.
«Завръщането на Крим след две години от съветските войски също било кръвопролитно. Независимо от бързото придвижване на числено превъзхождащите съветски войски от североизтока към югозападната част на полуострова и завоюването на Симферопол, Ялта и други градове, Хитлер забранил евакуацията на немските войски от Севастопол, защото искал да запази стратегическата крепост при каквито и да било обстоятелства.
Така завоюването на Крим завършило със завземането на Севастопол, където в битката загинали не само десетки хиляди войници, но и потънали десетки хиляди немски войници в Черно море, когато искали да избягат с корабите, но корабите били потопени», пише авторът от Швейцария.
В целия материал авторът прокарва линията, че Крим и Севастопол са руски земи, преживели толкова много беди именно под руски флаг, който факт едва ли може да сериозно да се оспори от Украйна.
Отговорите на този въпрос отдавна са дадени от руската история.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...