Западът се опитва да извърши цветна революция в Хонконг, за да създаде трудности за развитието на Китай, обяви пред репортери новият китайски посланик в Русия Чжан Ханхуей, цитиран от ТАСС.

«Бих искал да кажа, че това е един вид цветна революция. Някои сили на Запада я задвижват задкулисно, но тези сили са очевидни. Те искат да подкопаят системата «една държава — две системи «, за да създадат трудности за развитието на Китай», обяснява той.

«Хонконг е китайски Хонконг, не е американски, не е английски. Ние няма да позволим на тези непознати да си навират носа в нашите дела», добавя дипломатът.

Ханхуей подчертава, че Китай има способността и волята да защитава своите интереси, териториална цялост и суверенитет.

«Ако тези сили отвън не спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай, те самите ще си го получат», предупреждава той.

Пекин е решен да работи за повишаване на нивото на руско-китайските отношения.

«Трябва да отворим нова страница. Скоро ще отпразнуваме тържествено годишнина на двустранните отношения. В бъдеще ще развием отношенията си на по-високо ниво».

Посланикът обяснява, че това, което е положено в продължение на 70 годинина дипломатически отношения, е мощна основа и именно на тази основа Русия и Китай следва да развиват своето сътрудничество. Ханхуей определи руско-китайските отношения като най-силните в света и най-добрите между съседните страни. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;